Kymmenes kirje

Tervehdys Rimmilästä!

Aloitin näiden kirjeiden (=blogin) kirjoittamisen postilakon jälkeisissä tunnelmissa. Marraskuussa 2019 sieluni silmin näin kuinka lakko etenee rajusti, syöksee maailman lamaan, katkaisee yhteydet. Ja eristää minut kaikkein rakkaimmistani. Ihan oikeasti itkin monta kertaa jo pelkkää ajatustakin siitä, etten näe lapsiani ja lapsenlapsiani, jotka asuvat Helsingissä. Itse asiassa tyttäreni kanssa vakavasti mietimme kuinka toimisimme, jos katastrofi tapahtuisi. Tytär vannotti monta kertaa, että autossa on aina oltava bensaa yli puoli tankkia, jotta pääsen evakuoimaan heidät tänne Rimmilään. Ja vävy kehotti vakavasti hankkimaan muonavaraston.


Pöytälaatikossa on sivukaupalla romaanikäsikirjoitusta nimeltä Kirjeitä Rimmilästä, jossa elän postilakon jälkeisessä karanteenimaailmassa Rimmilässä ja kirjoitan lapsenlapsilleni Aamuruskolle ja Kuutamolle kirjeitä, joita he tuskin koskaan saavat.


Viime yönä Uusimaa eristettiin muusta maailmasta.


Auton tankki on täynnä löpöä, mutta en lähtenyt eilen kaahaten hakemaan läheisiäni tänne korpeen. Sillä on parempi ettemme ole saman katon alla. Oikeastaan se on määräys hallitukselta ja tässä kohtaa en näe mitään syytä nousta kapinaan. Kiitän sydämeni pohjasta siitä, että he ovat uskaltaneet tehdä päätöksiä, joista heidät joka tapauksessa joku sitten joskus tulee ristiinnaulitsemaan. Sillä ihminen tarvitsee aina syyllisen, jonkun jonka harteille voidaan laskea maailman synnit ja sitten itse jatkaa jeesustelua.


Kävin viime viikolla etävastaanotolla ihmisen luona, joka on aiemminkin avannut silmäni näkemään ns. isomman kuvan. Hän kehotti tutkailemaan kaikkia tekemisiäni kahden kysymyksen valossa.


Onko tämä tärkeää? Onko tämä ajankohtaista?


Asian tulisi täyttää molemmat kriteerit. Sillä moni juttu on tärkeä muttei ajankohtainen, ajankohtainen muttei tärkeä.


Kirjoitan melkein joka aamu ns. aamusivut. Olen tehnyt niin jo viitisen vuotta ja yhä edelleen aamusivut ovat minulle sekä tärkeää että ajankohtaista. Opin tavan Julia Cameronilta, joka on kirjailija, taiteilija, sielukas ja sähäkkä luovuuden opettaja, kirjoittanut mm. kirjat Luovuuden tie ja Kultasuoni – suositan. Aamusivut ovat kolme tyhjää paperia, jotka kirjoitetaan täyteen omaa ajatuksenvirtaa heti ensimmäisenä aamulla. Niitä ei näytetä muille eikä niitä suositella lukemaan itsekään ennen kuin aikaa on kulunut, jos sittenkään.


Toki joinain aamuina teksti saattaa olla syväfilosofista pohdintaa, mutta usein se on hajanaisia ajatuksia, tunnelmia, kuvauksia edessäni olevasta kahvikupissa lilluvasta väljähtäneestä kahvista tai maisemasta keittiön ikkunan takana. Voi kuulostaa pöljältä, mutta on tehokasta. Suoltaessani silmittömänä aivotontakin tekstiä yhtäkkiä näen selkeämmin mitä kaikkea minussa on meneillään. Saan kiinni tunteistani aina pelosta syvään rauhaan ja huomaan mikä satuttaa, puistattaa, kauhistuttaa, mikä tekee onnelliseksi, kutsuu luokseen, vetoaa sieluuni. Näinä epätodelliselta tuntuvina aikoina, joita nyt elämme, saan kirjoittamalla myös jotain järjestystä kaoottiseen olooni. Monenakohan aamuna olen kirjoittanut listaa asioista, jotka ovat tärkeää ja ajankohtaista nyt.


Pelkkä kirjoittaminenkin läpäisee testini. Sillä kirjoittaminen on aina ollut minulle tapa hahmottaa ja tuntea koko elämänkaikkeuden kirjo. Ja tarvitsen sitä pysyäkseni järjissäni. Näiden kirjeiden kirjoittaminen on ehdottomasti tärkeää ja ajankohtaista, sillä kirje on tapa jakaa toiselle jotain itsestään, askel kohti yhteyttä. Ja yhteys on ihmisen perustarve, tärkeää ja ajankohtaista aina. Varsinkin nyt, kun yhteyttä rajoitetaan monenkirjavin keinoin.


Menneisyys ja tulevaisuus ovat tärkeitä, mutteivät ajankohtaisia, vaikka toki tämän päivän valinnat luovat tulevaisuudelle pohjaa. Toivon sinulle voimia tähän päivään yksi hengenveto ja sydämenlyönti kerrallaan. Säilytä yhteys itseesi, sinä olet lähimmäisesi!


Terveisin,
Ansku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s